Krinoline 1858

Så har jeg endelig haft tid til at sy en lille smule på mit seneste historiske syprojekt: Krinolinen.

For dem, der ikke ved det, så er en krinoline en slags bur, man har under kjolen, så skørtet kan holde en bestemt form. Krinolinen i denne udformning kom på markedet i 1856 og blev hurtigt populær, fordi alternativet var at gå med mange lag underskørter - og det var både tungt og et stort vaskearbejde. Med krinolinen kunne man nøjes med 1- 2 underskørter og stadig få den eftertragtede fyldige facon på skørtet.

Det er faktisk ikke første gang, jeg har lavet en krinoline. Som 12-årig lavede jeg en i pap og tape, og havde den gemt under sengen, hvorfra jeg så kunne finde den frem, når der ikke var fare for at blive forstyrret på værelset. - Jeg vidste jo godt, at det var lidt fjollet!

Med tiden blev den dog glemt, og den endte sine dage godt to år senere, da min mor fandt den under en ekstra grundig rengøring af mit værelse. Jeg forklarede ikke, hvad det var, men gik med til at smide den ud.

Det skal siges, at jeg som barn producerede en ualmindelig stor mængde af ting bygget i pap, tape, stof og snor, så det var helt normalt at finde mystiske, hjemmebyggede ting. Min mor har altid kaldt det mine "projekter".

Denne gang er krinolinen i bånd og fladstål, og nu skal det gøres ordentligt. I nærighed (eller måske studerende-hed) har jeg tilpasset størrelsen og mængden af ringe, så det passede med de ruller fladstål, jeg kunne købe: 10 m og 2,5 m - altså 12,5 meter i alt.

Derudover er der gået uanede mængder hvidt bånd og lidt lagenlærred til projektet. Den nederste ring er 2,8 m i omkreds, og det er faktisk ikke så meget. Men det er nok, synes jeg.

Lige nu har jeg syet alle løbegangene, sat fladstålet i og samlet krinolinen med knappenåle. Og så er den øverste ring blevet håndsyet til de lodrette bånd. Man kan jo ikke sy det på maskine, når først fladstålet er sat i - så har jeg lært det til næste gang!

Når krinolinen er færdig, skal der laves et matchende korset. Så kommer underskørt og til sidst selve kjolen.

Eksempler på kjoler fra samme tidsperiode:

Krinoliner er dog ikke "bare" en genvej til de store kjoler, som vi piger synes, er så fantastiske. De skulle være ret svære at bevæge sig i, og fra perioden er der da også adskillige nyhedsartikler om kvinder, der kom galt afsted, ligesom krinolinerne også optrådte i datidens vittighedstegninger.

I London i 1861 afgik en pige ved døden efter, at der var gået ild i hendes kjole, da hun vendte ryggen til pejsen, og kjolen svingede ind i ilden. Samme år blev en 9-årig pige trukket efter en hestevogn, da hun legede på fortovet, og hendes krinoline sad fast i vognhjulet.

En møllerfrue blev trukket ind i mølleværket, da hun iført krinoline hjalp sin mand med arbejdet, og en tjenestepige med krinoline kom alvorligt til skade, da hun skrubbede gulv og en af metalringene knækkede og flåede hendes ben.

Hmm - jeg må nok hellere passe på, når det engang bliver færdigt!

Det er altså ikke arbejdstøj!

Bemærk! P.g.a. efterspørgsel har vi lagt gamle vores blogindlæg online i 2021. De stammer fra vores gamle website. Vi har desværre ikke længere mulighed for at sy specialbestillinger af dragter.